Knäckbak
Glad advent! Glad andraaa advent! Igår gjorde jag och mamma så att vi hjälptes åt med att göra knäck! Knäck är ju en självklarhet när julen smyger sig på så en sats fick det bli! Vi har även kvar så att vi kan göra en till senare så det blir nog superbra!
Något skumt som hände dock var att knäcken började bubbla upp när vi hällt ner dem i formarna så jag fick vira runt lite med en tandpetare för att ta bort bubblorna men hann ju inte med alla.. Vi tror att det berodde på att den kanske kokade fortfarande eftersom att de sista formarna inte blev fyllda med knäck med bubblor, vi tänkte att knäcken kanske hade slutat koka då men bubbliga blev resten av knäcken iallafall hähä. Nästa sats tänkte vi göra med mandelbitar också och förmodligen med färre bubblor!
Du behöver
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk ströbröd
2 msk smör
Gör såhär
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet
för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30min. Tillsätt
ströbröd och smör. Häll ut smeten i dina formar. Låt smeten
knäcken stelna. Förvara i kyl.
Kulprovet
Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och
rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.











